Wielkopostne rozmyślania

Biblia... Katechizm... Katechezy... Wspólne poszukiwania...

Re: Wielkopostne rozmyślania

Postprzez cii poniedziałek, 30 mar 2009, 21:00

W każdym z nas siedzi siedem grzechów głównych... łaską jest je dostrzec.
Panie Jezu pobłogosław wszystkie osoby, które odwiedzają tę stronę. Dziękuję Ci, że mnie wysłuchałeś.
cii

Postprzez Eliza wtorek, 31 mar 2009, 17:05

Ludzie mają z wiarą dwa główne problemy. Pierwszy można nazwać : 'wczoraj', a drugi: 'dzisiaj' : "Kiedyś, to ja chodziłem do kościoła. Kiedyś byłem dobry człowiekiem. Kiedyś to byłem miły, fajny, grzeczny. Kiedyś się modliłem." I drugi, czyli "Jutro się zmienie. Od jutra będę się modlić. Od nowego roku się poprawię."
Chrystus przychodzi do nas dzisiaj! W tej chwili, jest przy nas! Nie jutro, za tydzień, w jakiejś odległej przyszłości. Teraz!

Ks. Pawlukiewicz:
Wielu z nas, ma w sobie taki schemat: Syn Boży żyl sobie w Niebie, zstapił na Ziemię, przeżył tu 33 lata, umarł, zmartwychwstał i poszedł sobie z powrotem do Nieba. Nie ma. Znaczy, tam gdzies, hen, daleko, jest.
Schemat jest inny: Syn Boży stał się człowiekiem. I nigdy nie przestał być człowiekiem. Jest człowiekiem do dziś.

Żeby cos zrobić, żeby zachować przykazania, trzeba mieć dla kogo to zrobić.
A ty masz się dla kogo modlić?
A na Mszę św. dla kogo chodzisz?
Czy widzisz jakiegoś Chrystusa, który cię na tę mszę zaprasza?
Widzisz jakiegoś Chrystusa, który na Ciebie w kościele czeka?

Wielu ludzi w kościele nie widzi Chrystusa...
Po czym to poznać?
Wychodząc z kina ludzie rozmawiaja o filmie, jaki to był świetny, czy kiepski, kto kogo zastrzelił itp. Wychodząc z meczu, że był spalony, a sedzia sprzedał mecz...
A o czym ludzie rozmawiaja wychodząc z kościoła? Kto mówi o jakims Chrystusie, o jakimś Bogu? Ja tu w ogóle jakiegos Boga widziałem?! Odstałem 45 minut i wracam do domu.
A CHRYSTUS TU JEST!...

Więcej znajdziecie tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=f0iCaaeUW3w
Eliza

Postprzez Jantar wtorek, 31 mar 2009, 18:49

Święci są po to, żeby nas zawstydzali.
Jantar

Postprzez cii wtorek, 31 mar 2009, 22:26

„Bóg. Ten rupieć, ta stara świeca płonąca w mroku wieków, krwistoczerwony, błędny ognik, bieda świeczki, której wszystkie wiatry przycinają knot. My, ludzie dwudziestego wieku, nie wiemy, co z nią począć. Jesteśmy ludźmi rozumu. Jesteśmy dorośli. Nie oświecamy się już przy świecy. Przebyliśmy długą drogę. Od dzieciństwa do wieku dorosłego, od błędu do prawdy. Dzisiaj wiemy, gdzie jest prawda. W seksie, w ekonomi i w kulturze. I dobrze wiemy, gdzie jest prawda tej prawdy. W śmierci. Wierzymy w seks, w ekonomię, w kulturę i w śmierć. Wierzymy, że ostateczna przyczyna wszystkiego tkwi w śmierci, że zgrzyta między jej zębami zaciśniętymi na swej zdobyczy, i patrzymy na minione stulecia z wyżyn tej wiary, z pobłażaniem i pogardą, tak jak na wszystko, na co patrzymy z góry. Nie możemy żywić do nich pretensji z powodu ich błędów. Niewątpliwie były one konieczne. Teraz wyrośliśmy. Teraz wierzymy tylko w to, co jest potężne, rozumne, dorosłe - a nie ma nic bardziej dziecinnego niż drżące w mroku światło świecy.

Bóg. Ten biedaczyna, trzaskanie światła w świetle, pomruk milczenia w milczeniu..."
Panie Jezu pobłogosław wszystkie osoby, które odwiedzają tę stronę. Dziękuję Ci, że mnie wysłuchałeś.
cii

Postprzez tom wtorek, 7 kwi 2009, 10:18

http://www.youtube.com/watch?v=-hDUoO7N ... re=related
A Oto prawdziwa radość ze Zmartchwychstania.
Boże dziękuje Tobie za wszystkich ludzi przez których pokazujesz mi jak powinienem żyć i poprawiać swoje życie. Po co szerzyć zło skoro można szerzyć dobro.Przepraszam Wszystkich Którym nieświadomie zrobiłem przykrość.
Zgoda Buduje :|.
tom

Postprzez Pacyfik wtorek, 7 kwi 2009, 10:22

tom - rozumiem radość neofity, ale jeszcze jeden link z youtuba z jednozdaniowym (pustym) komentarzem - i masz bana do końca kwietnia.
dziękuje za zrozumienie.
PAX ET BONUM!
Pacyfik
Administrator

Postprzez tom wtorek, 7 kwi 2009, 18:16

Neofita- zgadza sie. Pytanie tylko co dalej. Jak sie wdrożyc na nowo w to co Bóg wdrazał ludzi przez wiele lat. Tych co trwali blisko Jego Woli albo chociaż blisko Eucharystii.Tu już radość u mnie nieszczególna.
Boże dziękuje Tobie za wszystkich ludzi przez których pokazujesz mi jak powinienem żyć i poprawiać swoje życie. Po co szerzyć zło skoro można szerzyć dobro.Przepraszam Wszystkich Którym nieświadomie zrobiłem przykrość.
tom

Postprzez tom sobota, 11 kwi 2009, 05:59

Prosilbym w szerszy sposób o rozwinięcie myśli krzyża na kółkach.
Co to znaczy że wędrujemy poprzez życie z Krzyżem jezdzącym na kółkach. Kiedy Nim się możemy obciążyć, co to znaczy - że wybieramy Krzyż i czasami Go nosimy a nie zawsze kiedy trzeba??
Lenistwem jest też np. pracoholizm, jeśli wiąże się ze starokawalerstwem.Ale też głupotą dla mnie jest robić coś ze schematu jesli nie czuje że bylbym szczęśliwy.Chyba że złe jest zbyt długie szukanie właściwej drogi życiowej.Co może takowe spowodować??
tom

Postprzez Eliza środa, 10 mar 2010, 15:44

Jesteśmy w trakcie kolejnego Wielkiego Postu..
Podzielmy się słowami, które może w jakiś szczególny sposób na nas wpłynęły, przybliżyły nas do Boga.
A może wręcz przeciwnie, usłyszeliśmy coś, z czym się nie zgadzamy.. podyskutujmy.
Eliza

Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o Bogu